Sortir de la zona de confortSalir de la zona de confort

Post publicat al bloc de xarxanet.

confort zoneEspero que us sigui d’interès:

Fa pocs dies, es va celebrar, a Reus, el I Mercat de Projectes Socials on una trentena d’entitats de diversos àmbits (cultura, social, veïnals, educació, discapacitat) proposaven als estudiants projectes per fer el seu treball de fi de Grau o de Màster en el marc del programa d’Aprenentatge ServeiEl I Mercat de Projectes Socials va comptar amb la presència de nombrosos estudiants, professors i coordinadors acadèmics, a més de les pròpies entitats interessades. Podeu veure un recull de notícies relacionades aaquí.

Una iniciativa de la qual se’n poden extreure diferents aprenentatges que m’agradaria compartir:

  • Organització conjunta. Anar sol és molt costós (des de tots els punts de vista: humans, materials, econòmics,…). El Mercat de Projectes socials estava organitzat per la Universitat Rovira i Virgili i la Regidoria de Participació i Ciutadania de l’Ajuntament de Reus. Per tant, cadascú aporta el coneixement que li és propi. La Universitat lidera el programa d’Aprenentatge Servei (APS) i la Regidoria dinamitza la participació de les entitats.
  • Obrir les portes de les entitats. Les persones involucrades en el dia a dia de l’entitat saben que, massa sovint, els hi toca fer tots els papers de l’auca. Per tant, aquest era un tema nou que, inicialment, podia suposar més feina: buscar un projecte, estructurar-lo, atendre alumnes,… Però sortir cap a fora és una de les poques maneres de fer que et coneguin. Va ser, per tant, un punt de trobada entre estudiants, professors i entitats que difícilment es pot donar en altres espais.
  • Marc de confiança. El projecte tira endavant perquè les entitats confien en l’Ajuntament, alhora que les dues institucions –universitat i ajuntament local- es reconeixen i confien en el bon fer de l’altre.
  • Projecte innovador. El Mercat de Projectes Socials és una iniciativa innovadora. Acosta la comunitat universitària, les entitats i diverses administracions que li donen suport. El concepte d’APS, tot i que fa temps que va, encara és nou per moltes persones.

Tots aquests punts tenen un element en comú: estar disposat a sortir de la zona de confort. L’opció fàcil i còmode és continuar fent el de sempre: les mateixes activitats, les mateixes propostes, les mateixes crítiques sobre el finançament i la poca participació de la gent,… Amb més o menys matisos… les queixes van per aquí. La part difícil és estar obert a propostes noves. A escoltar a l’altre. A estar obert a noves iniciatives i compartir el protagonisme de la foto. Però per avançar és necessari innovar i arriscar-se a fer coses diferents. 

Cal doncs, estar disposats a deixar els dos metres quadrats de comoditat i sortir a aprendre, a veure els problemes com a reptes i encarar noves solucions.Post publicado en el blog de xarxanet [en catalán].

confort zone

Hace pocos días, se celebró, en Reus, el I Mercado de Proyectos Sociales donde una treintena de entidades de diversos ámbitos (cultura, social, vecinales, educación, discapacidad) proponían a los estudiantes proyectos para hacer su trabajo de fin de Grado o de Máster en el marco del programa de Aprendizaje Servicio . El I Mercado de Proyectos Sociales contó con la presencia de numerosos estudiantes, profesores y coordinadores académicos, además de las propias entidades interesadas. Puede ver un resumen de noticias relacionadas a aquí.

Una iniciativa de la que se pueden extraer diferentes aprendizajes que me gustaría compartir :

  • Organización conjunta. Ir solo es muy costoso (desde todos los puntos de vista: humanos, materiales, económicos, … ). El Mercado de Proyectos sociales estaba organizado por la Universidad Rovira i Virgili y la Concejalía de Participación y Ciudadanía del Ayuntamiento de Reus. Por tanto, cada uno aporta el conocimiento que le es propio. La Universidad lidera el programa de Aprendizaje Servicio (APS) y la Concejalía dinamiza la participación de las entidades.
  • Abrir las puertas de las entidades. Las personas involucradas en el día a día de la entidad saben que, demasiado a menudo, les toca hacer todos los papeles del auca. Por tanto, este era un tema nuevo que, inicialmente, podía suponer más trabajo: buscar un proyecto , estructurarlo, atender a alumnos, … Pero salir hacia fuera es una de las pocas maneras de hacer que te conozcan. Fue, por tanto, un punto de encuentro entre estudiantes, profesores y entidades que difícilmente se podría dar en otros espacios .
  • Marco de confianza. El proyecto tira adelante porque las entidades confían en el Ayuntamiento, al tiempo que las dos instituciones -universidad y ayuntamiento local- se reconocen y confían en el buen hacer del otro .
  • Proyecto innovador. El Mercado de Proyectos Sociales es una iniciativa innovadora. Acerca la comunidad universitaria, las entidades y diversas administraciones que lo apoyan. El concepto de APS, aunque hace tiempo que va, es nuevo para muchas personas .

Todos estos puntos tienen un elemento en común: estar dispuesto a salir de la zona de confort. La opción fácil y cómodo es seguir haciendo lo de siempre: las mismas actividades, las mismas propuestas, las mismas críticas sobre la financiación y la poca participación de la gente, … Con más o menos matices … las quejas van por ahí. La parte difícil es estar abierto a propuestas nuevas. A escuchar al otro. A estar abierto a nuevas iniciativas y compartir el protagonismo de la foto. Pero para avanzar es necesario innovar y arriesgarse a hacer cosas diferentes .

Así pues, hay que estar dispuestos a dejar los dos metros cuadrados de comodidad y salir a aprender, a ver los problemas como retos y encarar nuevas soluciones.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.