Sense estratègia no hi haurà supervivènciaSin estrategia no habrá supervivencia

Publicat a xarxanet. Posted: 13 Feb 2013 02:30 AM PST

Link to Bloc de xarxanet.org

– Cada vegada tenim menys subvencions.
– Amb la crisis tenim menys recursos i més feina!
– No sé què passarà si seguim així…

Aquests són comentaris recurrents que sento de responsables, directors, gestors, educadors,… d’organitzacions no lucratives. Els moments són complicats, però cal fer alguna cosa!

Coneixements, estratègia i esforç són la base per a construir una entitat sòlida. “Poc a poc i bona lletra”. És ben bé el mateix. Les urgències vàries, el preocupar-se de pagar les nòmines a final de mes,… no són temes menors. Però sí prou importants per dedicar-li temps per tal que no siguin un problema crònic.

Si només pensem en accions a curt termini, seguirem patint del mateix: falta de suport social, poc reconeixement de la tasca, poca capacitat per explicar l’impacte aconseguit i, evidentment, falta de recursos.

La manca de recursos no és el problema a solucionar. Si comencem per aquí, només posposarem el problema. Els recursos arriben quan tens un bon projecte, un bon pla de comunicació, una bona estratègia de captació de fons,… Si volem construir una entitat forta, coneguda i reconeguda, cal treballar-ho des de l’estratègia.

Tenir clar on som, on volem anar, què farem per arribar-hi i quins recursos hi destinarem (personals, humans i materials) són la guia d’una bona estratègia. Si volem una entitat que sobrevisqui i superi la crisis amb dignitat cal tenir un full de ruta amb l’estratègia definida i dibuixada.

Cal parar una estona cada dia i pensar el futur de la nostra entitat. No podem deixar que ens escriguin el futur. Parar cada dia i pensar en temes tant estratègics i bàsics com els que apunta Joan Cuevas (@JoanCuevas) a Els reptes del Tercer Sector al Regne Unit i Pau Vidal (@Pauvidal_OTS) a 5 temes clau on el tercer sector se la juga el 2013. Si volem sobreviure com a entitat i com a sector està clar que no podem esperar amb els braços creuats. No us els perdeu.

Sense estratègia, no hi ha supervivència. No és suficient la il·lusió, la passió, la causa, el voluntariat i el voluntarisme,… tots aquests elements són propis i diferencials del Tercer Sector i sense ells no s’hagués fet la moltíssima de la feina que ja s’ha fet. Però cal posar aquests ingredients amb consonància amb tècniques de gestió, organització, comunicació, captació de fons, gestió de persones,… Llavors sí, estarem preparats per a aquests temps i els que vinguin!

Publicado por xarxanet.org a 13/02/13

 

One way – Imagen de gbremer en flickr

– Cada vez tenemos menos subvenciones.
– Con la crisis tenemos menos recursos y más trabajo!
– No sé qué pasará si seguimos así …

Estos son comentarios recurrentes que siento de responsables, directores, gestores, educadores, … de organizaciones no lucrativas. Los momentos son complicados, pero hay que hacer algo!
Conocimientos, estrategia y esfuerzo son la base para construir una entidad sólida. “Poco a poco y buena letra”. Es exactamente lo mismo. Las urgencias varias, el preocuparse de pagar las nóminas a fin de mes, … no son temas menores. Pero sí lo suficientemente importantes para dedicarle tiempo para que no sean un problema crónico. Si sólo pensamos en acciones a corto plazo, seguiremos sufriendo de lo mismo: falta de apoyo social, poco reconocimiento de la tarea, poca capacidad para explicar el impacto alcanzado y, evidentemente, falta de recursos.
La falta de recursos no es el problema a solucionar. Si empezamos por ahí, sólo posponiendo el problema. Los recursos llegan cuando tienes un buen proyecto, un buen plan de comunicación, una buena estrategia de captación de fondo, … Si queremos construir una entidad fuerte, conocida y reconocida, hay trabajarlo desde la estrategia. Tener claro dónde estamos, dónde queremos ir, qué haremos para llegar y qué recursos hay destinaremos (personales, humanos y materiales) son la guía de una buena estrategia. Si queremos una entidad que sobreviva y supere la crisis con dignidad hay que tener una hoja de ruta con la estrategia definida y dibujada. Hay que prestar un rato cada día y pensar el futuro de nuestra entidad. No podemos dejar que nos escriban el futuro.
Parar cada día y pensar en temas tan estratégicos y básicos como los que apunta Juan Cuevas ( @ JoanCuevas ) aLos retos del Tercer Sector en el Reino Unido y Pau Vidal ( @ Pauvidal_OTS ) a 5 temas clave que el tercer sector se la juega en 2013 . Si queremos sobrevivir como entidad y como sector está claro que no podemos esperar con los brazos cruzados. No os los perdáis.
Sin estrategia, no hay supervivencia. No es suficiente la ilusión, la pasión, la causa, el voluntariado y el voluntarismo …todos estos elementos son propios y diferenciales del Tercer Sector y sin ellos no hubiera hecho la muchísima del trabajo que ya se ha hecho. Pero hay que poner estos ingredientes en consonancia con técnicas de gestión, organización, comunicación, captación de fondos, gestión de personas, …Entonces sí, estaremos preparados para estos tiempos y ¡los que vengan!

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.