Per què la teva organització no capta.

La captació de fons és una necessitat recurrent a les entitats. Per no dir un maldecap que sovint no se sap com solucionar…. No hi ha varetes màgiques que donin respostes (ni diners!), però sí alguns fets que es repeteixen darrera d’aquesta necessitat i que es poden treballar. A continuació, algunes idees i pautes a posar sobre la taula.

Demana de forma directa. Per captar, per aconseguir, cal demanar de forma clara i directa. Col·labora, fes-te’n soci, fes un donatiu… són paraules que s’han d’incorporar en el dia a dia de les entitats.

Explica per a què demanes. Quin és el problema? Què vols aconseguir? Què aconseguirà, el suport que estàs demanant? Si no saps per a què estàs demanant, la persona destinatària tampoc ho sabrà.

A nivell intern, planteja la captació de recursos sense complexos. De forma natural. Les entitats no viuen de l’aire i necessiten suport. No es vol demanar. No se’n sap. Fa vergonya. Per què? Ser no lucratiu no vol dir que els diners no siguin importants. No s’existeix per fer diners. Però es necessiten per fer el que és propi de l’organització.

Suma. No siguis tu sol. Aconsegueix suport intern, recursos, temps, complicitats, ajuda. La captació de fons ha de ser un aspecte integrat a l’entitat, no un mal necessari.

Pensa el teu mix ideal. No totes les entitats són iguals ni el seu entorn és el mateix. Esdeveniments, sòcies, empreses, peer to peer, socis, crowdfunding. Tot té pros i contres. Fes una llista i avança cap a l’estructura que millor encaixi a l’organització.

Planifica. No improvisis. Si necessites diners de forma ràpida i urgent, ja fas tard. Cal pensar, planificar, incloure la captació de fons com un àrea de treball més dins l’organització.

Què demanar, a qui i com hi arribo. El missatge ha d’anar dirigit al públic específic. No serveix tot per a tots. Què diràs, a qui ho diràs i com hi arribaràs. Això determinarà el cos de l’acció.

Sembra, cuida i recull. En aquest ordre. No es pot recollir si primer no s’ha sembrat. Cal ser pacient, anar cuidant, recordant, fent-se presents,… i explicant com l’entitat està fent un món millor.

Comunica sempre. Per últim, però no menys important, comunica. Sempre. Recorda que hi ets. Recorda per a què existeixes. Crea comunitat.

Si fas tot això, captaràs? Segur que sí. Posa-ho sobre la taula, organitza-ho, creu-t’ho i surt a demanar. El que és segur, és que si no ho fas, no captaràs.